Laten we alvast proosten op de liefde.

Het vieren van de liefde en het delen van de liefde.

Contactgegevens

info@bymacs.nl
+(31) 6 29 19 67 00
Vleuten, Utrecht

Instagram
  •  Story   •  Unpopular opinion: vraag niet jouw goede vriend als ceremoniemeester
Hoe kies je een ambtenaar?

Unpopular opinion: vraag niet jouw goede vriend als ceremoniemeester

Je kunt alles nog zo goed voorbereiden voor je bruiloft, de ceremoniemeester is ervoor verantwoordelijk dat het ook allemaal écht zo gebeurt als jij hebt bedacht. Een belangrijke taak dus. In het buitenland wordt deze functie meestal overgelaten aan een professional, wij nuchtere Hollanders denken vaak “dat kan onze Paul ook wel”. Prima! Als Paul het ook daadwerkelijk kan. 😉

Ik ben er niet per definitie op tegen om een goede vriend als ceremoniemeester in te zetten, maar wil wel even wijzen op een aantal belangrijke punten waar je misschien niet meteen bij stilstaat:

Je hebt iemand nodig die je echt vertrouwt. Iemand die weet wat voor jullie belangrijk is. Die problemen kan oplossen, de gevolgen ervan overziet en hierin prioriteiten stelt die bij jullie passen. Iemand die dus de juiste keuzes maakt. Vaak kom je dan uit bij een professional die ervoor gestudeerd heeft. Als je dat niet wil valt de keuze doorgaans op een goede vriend of familielid, want die kent jullie immers goed. Maar, is het niet juist zonde als diegene door zijn ceremoniemeestertaken jouw bruiloft niet goed meemaakt? Als hij/zij/die meer bezig is met de fotografieplanning dan feesten, genieten en proosten met jullie? En andersom: dat jij die goede vriend dus ook niet echt ziet op je bruiloft?

Ik heb dit zelf ervaren toen ik ceremoniemeester was op de bruiloft van mijn zus en eerlijk gezegd zou ik het nooit meer zo doen. Ik heb zoveel mooie momenten gemist. Natuurlijk vond ik het óók erg fijn om haar te kunnen helpen en met mijn bijdrage haar een prachtige dag te geven. Maar dat had ik ook kunnen doen door mijn medewerkers in te zetten. En door haar gewoon bij te staan als zus, in plaats van als professional achter de schermen.

Ook goed om mee te nemen: wees je er bewust van dat veel mensen het lastig vinden om nee te zeggen. Als jij iemand vraagt als ceremoniemeester, is dat voor velen een grote eer. Een mooi gebaar dus en goed bedoeld. Maar tegelijkertijd kan het ook voor stress en druk zorgen, juist omdat die goede vriend het met alle liefde zo goed mogelijk voor jullie wil regelen, wat het feestje voor henzelf weer een stukje minder feestelijk maakt. Nee zeggen kan lastig zijn.

En ja, natuurlijk zijn er ook voordelen van het vragen van een naaste. Het meest genoemde argument is kostenbesparing. Een vriend doet het waarschijnlijk gratis (al zal je hem/haar/hen vast ook bedanken met een mooi cadeau). Maar toch is het waardevol om alle kosten in perspectief te plaatsen. Wil je per se besparen op de belangrijkste schakel op jouw trouwdag, degene die alle touwtjes in handen heeft en jouw droomdag tot werkelijkheid moet laten komen? Of kun je ook besparen op decoratie, of misschien een minder luxe aperitief uitzoeken? 

Denk je na het lezen van deze blog: maar tóch gaan wij voor Paul! Helemaal prima. Bespreek alleen deze punten vooraf ook met hem en zorg ervoor dat jullie honderd procent één lijn zitten. Liever vooraf duidelijkheid, dan gedoe achteraf, of nog minder: op jullie trouwdag.