Laten we alvast proosten op de liefde.

Het vieren van de liefde en het delen van de liefde.

Contactgegevens

info@bymacs.nl
+(31) 6 29 19 67 00
Vleuten, Utrecht

Instagram
  •  Story   •  6x omgaan met zenuwen
danseres veren bruiloft entertainment

6x omgaan met zenuwen

Adem in… Eén, twee, drie. Adem uit… Eén, twee, drie. “Wie ‘eeft mon poederkwastun gezien?” hoor ik achter me. Peter, een flamboyante acteur die de nog flamboyantere Franse lakei speelt, kan ons danseressen gelukkig altijd aan het lachen maken voor een show. Maar helaas niet voor lang, want daar zijn de zenuwen alweer. Het is tijd. Ik tover een glimlach tevoorschijn, houd mijn cancanrok omhoog en stap door het gordijn heen. Eenmaal op het podium gaat het dansen gelukkig vanzelf. Maar daarvóór…

Wat kan ik ongelooflijk zenuwachtig zijn, 5 jaar geleden als danseres, maar ook nu nog. Voor een grote reis, een presentatie of een belangrijke afspraak. Op zulke momenten schiet er van alles door mijn hoofd. Van: “ik hoop dat ik niets vergeet” (redelijk normale gedachte), tot “is mijn make-up niet uitgelopen?” (overdreven gedachte) tot “maar wat als ik uit mijn broek scheur en iedereen mijn feestelijke kerstonderbroek ziet die ik óók alleen maar aan heb omdat mijn vriend de was vergeten is” (absurde gedachte).

Op het moment dat die gedachten me zo overnemen dat ik mijn ding niet meer kan doen, weet ik dat ik moet ingrijpen. Door de jaren heen heb ik hier wat handige trucjes voor geleerd. Waarom ik dit schrijf? Wie weet heb je er wat aan voor jouw trouwdag. Een dag die bruist van de liefde en geluk, maar waar de zenuwen je enorm in de weg kunnen zitten. Zonde van dit bijzondere moment! Daarom hieronder een handig lijstje.

1. Spreek het uit. Vertel iemand waar je je zorgen over maakt en waar je nerveus over bent. Door het uit te spreken relativeer je die wirwar in je hoofd namelijk al. En, de toehoorder zal je vast verzekeren dat het goedkomt of je in ieder geval ondersteunen. Je voelt weer even dat je er niet alleen voor staat.

2. Wordt het je echt even te veel allemaal? Stap uit het moment door je te focussen op: 5 dingen die je kunt zien, 4 dingen die je kunt horen, 3 dingen die je kunt voelen, 2 dingen die je kunt ruiken en 1 iets dat je proeft. Deze oefening haalt je uit je hoofd en doet de zenuwenstorm in je lijf weer even liggen.

3. Besef: iedereen is er hier uit liefde voor jou en je partner. Dus wat er ook gebeurt, je hebt een complete entourage aan fijne mensen om je heen die dicht bij je zijn, die je steunen en altijd achter je staan. Mooi toch?

4. Vraag me niet hoe ik dit weet, maar Epke Zonderland luisterde altijd het nummer Eminem – 8 mile voor een belangrijke turnwedstrijd. Slim, want een power song kan je een enorme boost geven! Maak een playlist met nummers die dit bij jou doen. Geen idee? Er staan genoeg kant-en-klare lijstjes op Spotify. Mijn favoriete nummer hiervoor is September van Earth, Wind and Fire. Dan doe ik een klein dansje mijn plek of, als dat niet kan, stiekem in mijn hoofd.

5. Neem een shotje. Random hè, maar dit is een ding. Er zijn stellen die even samenkomen voor de ceremonie begint en een shotje vodka, tequila of iets dergelijks nemen. Een momentje voor jullie twee, met de luchtigheid van een avondje stappen en een drankje dat de scherpe randjes ervan afhaalt. Cheers! (Enneh.. een shotje zonder alcohol kan natuurlijk ook gewoon.)

6. En als laatste… vertrouw op je weddingplanner. Echt. Die mensen hebben ervoor gestudeerd en doen niets anders doen ervoor zorgen dat jóuw dag perfect is. Oók als de trouwambtenaar 3 uur te laat komt, de hond je geloftes heeft opgegeten of je – op een of andere mysterieuze manier – ineens in je kerstonderbroek bij het altaar staat.