Laten we alvast proosten op de liefde.

Het vieren van de liefde en het delen van de liefde.

Contactgegevens

info@bymacs.nl
+(31) 6 29 19 67 00
Vleuten, Utrecht

Instagram
  •  Story   •  Hoe kies je een trouwambtenaar?
Hoe kies je een ambtenaar?

Hoe kies je een trouwambtenaar?

Hoe kies je een trouwambtenaar?

Een huwelijksceremonie is niet compleet zonder iemand die hem leidt. Maar het uitkiezen van de juiste trouwambtenaar kan wel eens lastig zijn. Waar moet je beginnen? En waar moet je eigenlijk op letten? In deze blog help ik je bij het vinden van een BABS die bij jullie past.

Op de bruiloft van mijn zus was mijn broer de BABS. Het was een verrassing voor de familie, dus toen hij in eens vanuit het publiek naar voren stapte was de verbazing op de gezichten duidelijk af te lezen. Hij vertelde een mooie verhalen over zijn grote zus, die hij als klein broertje graag wilde beschermen maar dat zij altijd fysiek veel sterker was dan hij. Vroeger dan hé, nu natuurlijk niet meer. 😉 De sfeer zat er meteen in, we hebben gelachen en een traantje weggepinkt en ik ben enorm trots op mijn broer hoe hij de ceremonie geleid heeft! 

Naast een familielid zijn er nog andere mensen die je in kunt zetten als BABS. Hieronder zet ik een aantal keuzes op een rijtje. Wat spreekt jullie het meeste aan?

  • Hoe uitgebreid wil je het hebben?

Je kunt natuurlijk kiezen voor een ‘standaard’ trouwbeambte van de gemeente. Deze trouwen in de regel meerdere mensen op een dag. Helemaal prima als je de ceremonie zelf niet het belangrijkste deel van de dag vindt en vooral focust op het feest erna! Het nadeel is dat ambtenaren van de burgerlijke stand vaak minder tijd hebben voor jullie persoonlijke liefdesverhaal en extra’s gedurende de ceremonie. Zij regelen vooral dat jullie huwelijk rechtsgeldig voltrokken wordt.

Wil je daar langer bij stilstaan? Kies dan voor een BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). De eerste B zegt het al: buitengewoon! Dit zijn mensen die zich volledig richten op jullie ceremonie en persoonlijk verhaal. Zij schrijven een mooie speech, maar je kunt hen ook vragen om bijzondere rituelen te leiden tijdens de ceremonie. Denk aan het branden van een kaarsje om iemand te herdenken, of het plaatsen van wensen in een wensboom.

  •  Wat voor sfeer zoeken jullie? 

De ene ambtenaar focust zich vooral op de romantiek en jullie liefdesverhaal, de ander gebruikt juist graag veel humor en maakt van de ceremonie een vrolijk feestje. Het ligt er maar net aan hoe klassiek of losjes jij de ceremonie voor je ziet. Vind je dit lastig om te bepalen? Denk dan aan bruiloften waar je zelf geweest bent. Wat sprak je aan, aan de ceremonie of juist niet? Hoe voelde je je als gast? Mijn ervaring is: een beetje humor kan nooit kwaad, het is een fijne manier om de spanning en zenuwen aan het begin van de dag even te doorbreken! 

  • BN’er of niet?

Er zijn inmiddels ook veel BN’ers als BABS te vinden. Niet gek ook, want deze mensen zijn het meestal gewend om teksten in te studeren, voor een groot publiek te staan én om anderen te entertainen. Vind je dit extra sjeu geven aan je bruiloft? En wil je jouw gasten verrassen met een bekende naam? Vooral doen! Denk je dat het jouw gasten alleen maar afleidt van de ceremonie: dan vooral niet doen. 😉 BN’er of niet: het belangrijkste is dat jullie een klik hebben met degene die jullie gaat trouwen.

  • Een familielid of goede vriend

Zoals ik hierboven al schreef: het is superspeciaal en superpersoonlijk om getrouwd te worden door je vader, zus, of goede vriend. Dat kan als zij bereid zijn om BABS voor één dag willen worden. Zo is jouw lievelingsmens (die naast je partner dan) volledig bevoegd om jullie officieel te huwen. Mooi toch? De regels hiervoor wisselen per gemeente, maar het aanvragen omvat vaak het invullen van een formulier, insturen van een Verklaring Omtrent Gedrag en een gesprek bij de gemeente. Vaak zijn er ook kosten aan verbonden, maar die heb je sowieso als je een BABS inhuurt. Kijk bij de gemeente waar jij trouwt (en dus niet waar je woont) wat de voorwaarden zijn.

  • Trouwen in het buitenland

Misschien een open deur: ga je trouwen in het buitenland? Controleer dan vroegtijdig of jouw favo BABS bereid is om naar het buitenland te reizen voor jullie bruiloft (en, wat de extra kosten hiervoor zijn 😉)

  • Begin op tijd

Dit geldt voor veel dingen rondom jullie bruiloft, maar ook voor het zoeken van een BABS. Je hebt vaak gesprekken met meerdere personen, die ook nog maar beschikbaar moeten zijn op jullie trouwdag. No stress, jullie gaan de juiste fijne trouwambtenaar echt wel vinden! Maar als je op tijd begint, scheelt dat een hoop. 

Natuurlijk help ik jullie graag bij het uitzoeken van jullie ideale trouwambtenaar voor jullie droombruiloft. Ik heb een aantal BABS’en in mijn netwerk zoals Babs Bouwman (Instagram @babsbouwman) of ik kan connecties inschakelen om de juiste persoon voor jullie te vinden. Zelf alvast opzoek? Op websites als https://alletrouwambtenaren.nl/ en https://www.theperfectwedding.nl/trouwambtenaar/bedrijven vind je veel enthousiaste BABS’en!