Getuigen kiezen: hoe doe je dat?
Getuigen kiezen: hoe doe je dat?
Als je gaat trouwen, moet je ook getuigen kiezen. Het is mooi om personen die je liefhebt een speciale rol te geven op een van de belangrijkste dagen in jouw leven. Maar wat als je niet kan kiezen?
Getuigen zijn bij de huwelijksceremonie om te bevestigen dat de huwelijksgeloften zijn uitgesproken door het bruidspaar en dat zij vrijwillig en wettig trouwen. Hiervoor tekenen zij officieel op jullie huwelijksakte. Maar ook ná het huwelijk hebben zij van oudsher de taak om het bruidspaar bij te staan in moeilijke tijden, als er een huwelijkscrisis is. Daarom is een getuige vaak een goede vriend of familielid, in ieder geval iemand waar je ‘in voor- en tegenspoed’ bij terechtkan. Voor velen is het ook iemand die een belangrijke rol speelt in hun leven, die ze graag een ereplek geven op deze bijzondere dag. Ivo wist meteen wie hij als getuigen gingen vragen en koos makkelijk voor zijn broer en beste vriend.
Maar ik kon dat niet. Ik wist echt niet wie ik moest vragen. Het mooie aan getuigen vragen: stilstaan bij hoeveel mensen iets voor je betekenen, werd een straf. Ik wilde niemand kwetsen, ik houd van iedereen op mijn eigen manier. Ik wilde wel 10, of nee, 20 getuigen vragen! Maar ik had maar plek voor 2.
Een optie is om mensen uit je familie te vragen. Een broer of zus, zoals Ivo doet, of beide ouders. Het gebeurt vaak en ik snap dat velen ervoor kiezen om deze grote stap te delen met mensen die al jouw hele leven bij je zijn en vertrouwd voelen. Toch wilde ik dit zelf niet. Mijn moeder zei mooi: “Wij zijn al getuigen ván jouw leven, en vóór het leven.” Dat verwoordde precies wat ik ook voelde. Ik zocht in mijn getuigen mensen waar ik naartoe kan gaan, als ik – om wat voor reden dan ook – niet bij mijn familie terechtkan. En dan kom je uit bij goede vrienden. Maar ja, daar begint ook het gedonder!
Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik veel goede vrienden om mij heen heb. Stuk voor stuk fantastisch, stuk voor stuk een cadeautje, stuk voor stuk even lief. Met allemaal deel ik iets anders, iets dat onze band bijzonder maakt. Allemaal leuk hoor, MAAR WIE KIES JE DAN ALS GETUIGEN?
Ik maakte een lijstje en schreef één naam als eerste op. Mijn beste vriend, ik ken hem al jaren. We waren buren vanaf kinds af aan. We gingen naar dezelfde basisschool en middelbare en uiteindelijk zochten we elkaar altijd op tijdens onze studentijd. Ik kon altijd bij hem terecht tijdens mijn date-leven, met vragen over mannen en hun onbegrijpelijke gedrag. Ook weet ik zeker dat, als het helemaal mis zou gaan tussen Ivo en mij en ik een slaapplek nodig heb, ik een tijdje op zijn bank zou mogen crashen. Hij was ook heel blij en trots dat ik hem vroeg, dus yes, ik ook. Dit voelt goed.
Nog één getuige te gaan. Ik probeerde te bedenken naar wie ik nog meer toega als er iets is. Als ik een probleem heb, ruzie heb met Ivo, of gewoon slecht in mijn vel zit. Ik kwam uit bij het clubje vriendinnen dat we (om een of andere reden) Unicrew noemen. Drie vriendinnen en ik. Maar ja, ik had nog maar één plek over. En ik wil niet maar één iemand kiezen en de andere twee kwetsen of teleurstellen. Ik wil niet dat als ik voor de één kies, dit een signaal geeft aan de anderen dat zij minder belangrijk voor mij zijn.
Na lang (zo’n 5 maanden) wikken, wegen en veel gesprekken met mijn ouders, kon ik uiteindelijk de knoop doorhakken. Ik koos voor de vriendin die binnen Unicrew de ‘lijm’ is van de groep. Zij houdt iedereen bij elkaar. Ze neemt het meeste initiatief om samen te komen en is de eerste die met iedereen contact onderhoudt. Ze representeert daarmee voor mij de hele groep.
Uiteindelijk heb ik de andere twee verteld dat ik mijn keuze had gemaakt, en hoe ik die had gemaakt. Ik benadrukte dat ik hen heel erg waardeerde en ze het liefst óók had gevraagd. Het is goed gekomen, ze begrepen het meteen en waren blij voor me. Gelukkig.
Als ik één tip voor je heb, is dat ook wel de belangrijkste. Als je je druk maakt over wat niet-gekozen mensen ervan vinden, vertel hen dan persoonlijk hoe jouw keuze tot stand is gekomen en dat ze desondanks veel voor je betekenen. Ook al zou je denken dat sommige mensen dat heus wel weten, volwassen of nuchter genoeg zijn: iedereen vindt het fijn om te horen dat ze gewaardeerd worden. Beter te veel, dan te weinig uitgesproken.
En ja, het is sowieso jouw bruiloft en jij mag kiezen wie je wil. Maar ook ná de bruiloft heb je nog een leven met de mensen om jou heen, dus is het verstandig om toch even stil te staan bij de impact van je keuzes op anderen.
Wil je ongemakkelijke situaties vermijden? Dan is het het handigste om ‘losse’ mensen te kiezen, of toch familieleden (mits je niet 5 zussen hebt die allemaal even belangrijk voor je zijn). Hoe dan ook, ergens diep in je hart, vertelt je gevoel meestal wel wat het juiste is. Wie je naast je wil hebben op jouw trouwdag. En zolang je oog hebt voor alle anderen eromheen en je keuze uit liefde maakt, kan er weinig misgaan.